Trögstartad?

 

Semestern är slut för de flesta och det är dags att börja återgå till vardag och rutiner igen.
Det vill säga ett pusslande med arbete,träning, kost och familj. 
För många är detta en kamp, en kamp där träning/kost oftast drar det kortare strået.
 
Men jag tänkte att i år gör vi det annorlunda.
I år är det ingen som ska gå förlorande ur denna kamp.
Vi ska hitta en balans mellan alla våra pusselbitar.
 
Och som lite hjälp på vägen får ni ett gäng punkter att följa, okej?

"Jag orkar inte". 
Vem har inte kommit hem efter ett lång arbetsdag och fastnat isoffan (trots att gymmet var tanken)? Här handlar det om att motivera dig själv. Dra på dig träningskläderna direkt, sätt på musik som får dig taggad och tänk ett steg längre. Eller ta med träningskläderna till jobbet och sväng förbi på vägen hem. 
Hur många gånger har du ångrat ett träningspass? ALDRIG. Varför vill eller behöver du träna? Undvika arbetsskador/ökad livskvalité/känner mig grym/etc. Når du ditt mål om du inte tränar? Antagligen inte.
Bortse från hur du känner just nu, fokusera i stället på hur bra det kommer att kännas efter träningspasset. 

"Det är tråkigt". 
Vissa älskar att träna, andra inte. Men en sak är säker, vi mår alla bra av att röra på oss. Tycker du att träningen är tråkig har du inte hittat rätt träningsform än. Testa något nytt tillsammans med en vän, att ha en träningspolare är både roligt och bra för motivationen. Genom att prova på nya övningar/upplägg/variera passen är det lättare att behålla motivationen, dessutom aktiveras olika muskler och du får ständig utmaning. Så hitta en träningssugen i din närhet, och utmana varandra i tränings-Bingo. Varje vecka ska ni testa på en form av styrka, en form av puls-/intervallpass och en form av rörlighet. Jag lovar- ni kommer hitta en träningsform som passar er perfekt!

"Jag har inte tid". 
FEL! Oftast handlar det om prioritering. Se över din livssituation. Hur mycket tid lägger du på att titta på tv, surfa på internet eller slappa i soffan? Träning behöver inte betyda flera timmar på gymmet. Som jag har nämnt i tidigare inlägg räcker det gott och väl med 30 minuter per dag (se bara tillatt få upp pulsen). Tycker du att logistiken tilloch från gymmet är tidskrävande? Ta en löprunda/Powerwalk/cykeltur vilket innebär att ditt pass börjar direkt utanför dörren.Taskigt väder ute? Testa träning hemma på vardagsrumsgolvet. Du behöver inte mängder med utrustning, du kommer långt med den egna kroppsvikten. 

"Det är för jobbigt". 
Mjukstarta i ett lugnare tempo efter en längre tids frånvaro. Många går till gymmet och förväntar sig att kunna hålla samma tempo/nivå som innan semestern. Det kommer resultera i att du associerar träning till något extremt jobbigt. Sänk ribban en aning, spring i ett lugnare tempo eller minska på vikterna. Du behöver inte alltid få upp maxpuls, svettas som en tok och ha spyan i halsen under passet. Det viktigaste är trots allt att du faktiskt tränar, och gör det regelbundet. 

"Det är för dyrt". 
Kan nog vara den mest vanliga ursäkten vi som personal får höra. Men tänk såhär..Slå ut månadskostnaden per dag, det blir inte speciellt många kronor. Ta Actic som exempel. Hos oss kostar ett ordinarie medlemsskap 349:-/mån, dvs 11,63 kronor per dag. Tycker du fortfarande att det är dyrt? Okej. Hur ser din vardagsekonomi ut? Hur mycket cash lägger du på att äta ute? På Systemet? På snask? Kläder? Skor? Jag lovar, det finns garanterat områden där du kan dra ner på utgifterna. 
Kom ihåg att ett gymkort är en bra investering för dig själv, i dig själv, och det är definitivt något vi bör lägga pengar på. 

"Jag har ingen motivation". 
Näe, den kommer som en sån där härlig bieffekt av träningen när du börjar se resultat (minskat midjemått, starkare, piggare, snabbare, gladare). För att komma igång med regelbunden träning finns några trix för att öka motivationen, och chanserna att lyckas. 1) Gör det tydligt varför du vill träna, 2) sätt gärna mål som är mätbara och 3) skriv träningsdagbok vilket gör det enklare att följa din utveckling. Vill du ha fler tips kring motivation och målsättning är du välkommen att läsa detta inlägg.

"Jag vet inte hur man gör". 
Oroa dig inte. Alla har vi varit nybörjare nångång. Och jag förstår att det kan verka skrämmande första gången man besöker ett gym. Mängder med maskiner (stora sådana dessutom), en hel drös med redskap, gruppträningspass och för att inte tala om det främmamde "språket". Men du. Var inte rädd för att fråga och ta hjälp av personalen på anläggningen, eller anlita en personlig tränare. Ingen fråga är för dum eller för oviktig. Vi finns faktiskt där för dig. De flesta gymkedjor erbjuder numera oftast en kostnadsfri gymintroduktion. Vi på Actic har tagit det ett steg längre- som ny medlem får du två tillfällen med en PT. Hur grymt är unte det då?
Ett annat sätt att bli mer bekväm i gymmet är att börja gå på gruppträning, vilket är något jag rekommenderar. Då får du vägledning av en utbildad instruktör och blir säkrare med olika redskap. 
Är du inte redo för gymmet än? Don't you worry, mjukstarta hemma och ta hjälp av en träningsapp. Finns mängder av dessa nuförtiden, med filmer på samtliga övningar.

 

Känner du dig redo att möta hösten nu?
Din bästa höst någonsin! :)

 

Visa fler inlägg