Det här med att vara överrörlig..

Överrörlighet.
Ett "dilemma" som jag stöter på otroligt ofta i mitt jobb, både som PT och gruppträningsinstruktör.
Kanske uppmärksammar jag det mer då jag själv alltid(?) varit det.
Googlar man 'överrörlighet' får man upp följande:

"Att vara överrörlig innebär att dina leder kan hamna i ytterlägen dit andra personer inte tar sig. Det vanligaste är att knäna översträcks (böjer sig nästan lite bakåt) eller att armbågarna översträcks så att leden passerar ”rak arm” och böjs lite bakåt.

Om överrörligheten är farlig beror på hur överrörlig du är. Det anses inte som skadligt om exempelvis armbågarna sträcks mer än 15 grader åt ”fel” håll. Men blir det mer ökar belastningen i leden för mycket. Om ryggraden är överrörlig, det vill säga att kotorna har en sådan form att de tillåter onormalt stor rörelse, så kan du lättare få ryggbesvär.

Överrörlighet är ofta medfödd och beror delvis på hur skelettet i leden ser ut. Armbågsledens sträckrörelse stoppas exempelvis av att ben går emot ben. Om benutskotten då är små eller har en lite annorlunda form mot ”standard” så kan det leda till att armbågen översträcks. Detta är relativt vanligt hos kvinnor, eftersom vi har mindre utstående benutskott på skelettet jämfört med män.

Vissa idrotter kräver en viss grad av överrörlighet för att personen ska kunna utföra speciella övningar. Ett exempel på det är gymnaster som tidigt töjs och tränas för att uppnå mer rörlighet i exempelvis ryggraden. Så länge som gymnasten är aktiv och har starka kontrollerande muskler som orkar ”hålla ihop” kroppen så behöver överrörligheten inte ge problem. Men om musklerna försvagas, som efter att gymnastikträningen avslutats, så kan personen få problem."

Ofta tar sig detta uttryck i knä- och armbågsled, tätt följd av axelleden.
Det är inget farligt att vara överrörlig men du bör vara uppmärksam på att du är det. Skaderisken är större i ytterlägena då det blir stora belastningar på lederna och risken att det brister finns..
 
Vad ska jag då tänka på?
Som överrörlig måste du stärka upp musklerna kring de utsatta lederna genom bla styrketräning. Även balans- och stabilitetsövningar är perfekt för att på så sätt kunna stärka upp även de mindre musklerna kring den utsatta leden. Stretch bör undvikas..
Du måste även lära dig att stanna leden i tid, dvs hitta positionen precis innan leden sträcks ut/hamnar i ytterläget. Detta kan vara riktigt svårt, speciellt när du börjar bli trött. För oss är det bekvämt att hänga i ett ytterläge..Det är här styrketräningen kommer in, tillsammans med en hel del koordination och kroppskännedom.
 
Vi kan ta en övning där du utgår ifrån en plankposition på raka armar.
 
Överrörlig


Önskad position


Ser ni skillnaden? 
 
Märker du att det inte går att behålla denna position vid trötthet/högt tempo- utför hellre övningen på armbågarna.

Detta gäller även vid exempelvis en militärpress.
 
Överrörlig


Önskad position
(#gladtjej)
 
Det är alltså dags att lära sig stanna övningen/rörelsen i tid. 
Kommer kännas jättekonstigt till en början, ja- men så småningom kommer det vara hur naturligt som helst.
Allt handlar bara om att bli medveten om sin egen kropp och dess rörelsebanor.

LYCKA TILL!